Polska największym producentem jabłek w UE. Ile jabłek produkują Polacy?
Polska największym producentem jabłek w UE: ile jabłek produkują Polacy?
Polacy to naród mający wiele powodów do dumy. Mało kto wie, że Polska to największy producent jabłek w Unii Europejskiej, a także jeden z największych na świecie. Umiarkowany klimat sprzyja rozwojowi sadownictwa w Polsce, co rokrocznie przekłada się na zbiory liczone w milionach ton. Jaki jest wolumen produkcji i eksportu polskich jabłek?
Ile jabłek produkują Polacy?
Skala produkcji jabłek w naszym kraju to dowód na to, że Polak naprawdę potrafi. Produkcja jabłek w roku 2022 została oszacowana na około 4,2 mln ton. Aby lepiej zobrazować tę liczbę, można ją odnieść do masy własnej samolotu pasażerskiego Boeing 737 w wersji 400, który waży 33200 kg. To oznacza, że wielkość plonu zebranego w zeszłym roku z jabłonek ważyła mniej więcej tyle, co 126500 takich samolotów.
Gdzie uprawia się jabłka w Polsce?
W Polsce znajduje się wyjątkowo dużo sadów — i ciągle przybywają nowe. Uprawa jabłek nie należy do najtrudniejszych, a dodatkowo klimat panujący w Polsce w zupełności odpowiada tym owocom. Nie dziwi więc jego popularność. Najwięcej z nich można znaleźć na Mazowszu, Lubelszczyźnie i ziemiach świętokrzyskich.
Do jakich krajów są eksportowane polskie jabłka?
Rodzime jabłka trafiają głównie do konsumentów na terenie Polski. Według Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, eksport jabłek w roku 2020 stanowił około 25% (939 tysięcy ton) całej produkcji. Najwięcej jabłek trafiło do Egiptu (16%), następnie — do Niemiec (14%), na Białoruś (13%) i do Rumunii (8%). Na liście krajów importujących polskie jabłka znajdują się jeszcze 63 pozycje, z czego większość z nich stanowią kraje UE.
Dlaczego warto jeść jabłka?
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie minimum 400 gramów owoców i warzyw podzielonych na 5 porcji. Jabłka, które cieszą się taką popularnością, z kilku powodów także powinny zagościć w twoim jadłospisie. To, co wyróżnia jabłka, jest ich niewielka kaloryczność — jabłko ważące przeciętnie 180 gramów zawiera jedynie 90 kalorii — a przy tym są niezwykle wartościowe.
Jabłka są źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, a także witamin A, C, E i K. Ponadto dostarczają one do organizmu spore ilości błonnika pokarmowego — szczególnie pektyny — a także antyoksydantów. Przeciwutleniacze (flawonoidy) zawarte w jabłkach mogą pozytywnie wpływać na wygląd skóry, w tym opóźniać procesy starzenia.
Gdzie kupić jabłka najtaniej?
Lokalna uprawa i duża dostępność owoców sprawiają, że cena jabłek jest bardzo atrakcyjna — w supermarketach zazwyczaj nie przekracza 4 złotych za kilogram. Przy kupowaniu niewielkich ilości taka cena nie obciąża domowego budżetu.
Sporo osób decyduje się jednak na robienie przetworów z jabłek — dżemów, soków, kompotów — nierzadko także jabłek prażonych do szarlotki czy naleśników. Do tego potrzeba większej ilości owoców. W takiej sytuacji promocja na jabłka w Gazetkowo.pl może pozwolić na znaczne oszczędności.
Kosmetyczna moc jabłka
Jabłka spożywane na surowo są świetną przekąską. Istnieje jednak kilka sposobów na przetworzenie tych owoców i uzyskanie kolejnych benefitów — nie tylko żywieniowych. Jabłka można przerobić na przykład na ocet jabłkowy, czyli produkt naturalnej fermentacji. Płukanka z octu jabłkowego ma zbawienny wpływ na włosy — sprawia, że włosy stają się wygładzone i nadaje im blasku. Wszystko za sprawą pektyn, które zamykają łuskę włosa.
Ocet jabłkowy sprawdzi się także jako dodatek do kąpieli. Kwaśny kosmetyk wygładza skórę, nadaje elastyczność, a dodatkowo pobudza wydalanie toksyn ze skóry. Aby poprawić wygląd skóry twarzy, można stosować go w formie toniku czy maseczki.