Dostepna również w Get it on Google Play
Start Wystawa "SEDER PESACH"

Wystawa "SEDER PESACH"


Informacje:



16-080 Tykocin, Kozia 2
Telefon: +48857181613
http://www.muzeum.bialystok.pl/s,muzeum-w-tykocinie,47.html
Czas trwania od: 01 stycznia 2013 do: 31 grudnia 2014
Cena: brak informacji

Seder Pesach to uroczysta wieczerza rozpoczynająca jedno z największych żydowskich świąt - Święto Pesach. Ustanowione z woli Bożej i opisane w Biblii, upamiętnia cudowną noc, gdy Pan Bóg "ręką silną i ramieniem wyprężonym" wyprowadził swój lud z niewoli egipskiej. Tradycja biblijna zalicza Pesach do jednego z trzech świąt pielgrzymich (szlosza regalim), podczas których starożytni Izraelici mieli obowiązek odbywania pielgrzymki do Świątyni w Jerozolimie.

Święto Pesach przypada na wiosnę, rozpoczyna się podczas pełni księżyca w wigilię 15 dnia miesiąca Nisan i trwa 7 dni w Ziemi Izraela i 8 dni w Diasporze. W czasie tych dni nie wolno spożywać ani posiadać w domu potraw mających w sobie zakis (po hebrajsku chamec, w jidysz chomec), ponieważ w noc wyjścia z Egiptu nie wystarczyło czasu na upieczenie zakwaszonego chleba. Na tę pamiątkę spożywa się chleb przaśny, czyli macę, wypieczony jedynie z wody i mąki.

Wieczorem 14 dnia miesiąca Nisan, czyli w wigilię Pesach, cała rodzina zasiada do uroczystej wieczerzy, przy odpowiednio przygotowanym stole. Ojciec, głowa rodziny, zajmuje najważniejsze miejsce usłane specjalną poduszką, która przypomina starożytny zwyczaj ludzi wolnych, rozsiadających się wygodnie w półleżącej pozycji podczas uczty. Przed nim na stole znajduje się kielich kiduszowy, a obok na tacy w specjalnej torebce - maca w trzech kawałkach jeden nad drugim. Trzy kawałki macy wyobrażają trzy stany Izraela: kapłanów, lewitów i lud izraelski.

Na specjalnym talerzu ustawia się w miseczkach przepisane Prawem i uświęcone tradycją potrawy:

Zeroa - pieczone z kością mięso baranka - symbol ofiary składanej niegdyś na święto Paschy
Bejca - pieczone jajko - także symbol paschalnej ofiary
Maror - gorzkie zioła (sałata lub chrzan) - pamiątka gorzkiej niewoli w Egipcie
Charoset - słodka pasta sporządzona z tłuczonych orzechów, imbiru, tartych jabłek i wina. Ma ona konsystencję gliny i przypomina ciężką pracę Izraelitów w Egipcie przy wyrobie cegieł. W paście charoset podczas wieczerzy macza się chrzan przed zjedzeniem, aby osłodzić jego gorzki smak.
Karpas - zielona pietruszka, którą przed zjedzeniem zanurza się w osolonej wodzie.
Chazeret - tarty chrzan

W karafce znajduje się czerwone słodkie wino. Przed biesiadnikami stoją srebrne kubki, a na brzegu stołu najpiękniejszy kielich przeznaczony dla proroka Eliasza (kos Elijahu), który według tradycji odwiedza żydowskie domy. W czasie wieczerzy wypija się cztery kielichy wina (arba kosot) na pamiątkę czterech aspektów boskiego wybawienia z Egiptu. Piąty kielich którego się nie wypija, jest zapowiedzią Bożego odkupienia i nadejścia ery mesjańskiej. Obok stołu ustawiono misę i dzban do rytualnego umywania rąk podczas wieczerzy. Treścią Sederu jest przypominanie i przekazywanie młodemu pokoleniu prawdy o tym, że Pan Bóg wybawił Naród Izraela z niewoli egipskiej oraz oczekiwanie na ostateczne odkupienie wraz z nadejściem Mesjasza. Ceremonię rozpoczyna i prowadzi ojciec rodziny. Posługuje się paschalną hagadą (Hagada szel Pesach) czyli zbiorem przepisów i tekstów na tę uroczystość przeznaczonych. Wieczerza ma ustalony porządek (po hebrajsku seder), stąd nazwa Seder Pesach oznacza Porządek Paschy i składa się z 14 części:

Kidusz - błogosławieństwo nad winem
U-rchac - prowadzący seder umywa sobie ręce
Karpas - spożycie pietruszki umaczanej w osolonej wodzie
Magid - Opowiadanie o wyjściu z Egiptu. Najmłodsze dziecko zadaje ojcu cztery pytania zaczynające się od słów: "Czym różni się ta noc od wszystkich innych nocy?" (po hebr. "Ma nisztana ha-lajla ha-ze mi-kol ha-lejlot?"). Odpowiadając na nie ojciec i inni zebrani przekazują dziecku treść święta Pesach.
Rachac - wszyscy biesiadnicy umywają sobie ręce.
Moci maca - błogosławieństwo nad macą
Maror - spożycie gorzkich ziół
Korech - spożycie chrzanu
Szulchan orech - podanie do stołu wieczerzy
Cafon - spożycie afikomenu, czyli części z podzielonej macy Lewitów
Barech - dziękczynne modły po jedzeniu
Halel - wychwalanie Boga śpiewaniem Psalmów 113 - 118, które przypominają cudowne wyjście z niewoli i wyrażają wiarę w boskie zbawienie.
Nirca - ostatnie śpiewy. Śpiewa się też piosenkę Chad gadia

Na zakończenie wszyscy wypowiadają życzenie: "Le-szana ha-baa bi-ruszalajim" - to znaczy: "Następnego roku w Jerozolimie"

W Izraelu seder odprawia się jeden raz, w wigilię Pesach, w Diasporze powtarza się następnego wieczoru.

Copyright © 2007 Polska Niezwyk�a
Wszystkie prawa zastrze�one. �adna cz�� ani ca�o�� serwisu nie mo�e by� reprodukowana ani przetwarzana w spos�b elektroniczny, mechaniczny, fotograficzny i inny. Nie mo�e by� u�yta do innej publikacji oraz przechowywana w jakiejkolwiek bazie danych bez pisemnej zgody Administratora serwisu.
Znajd� nas na