Dostepna również w Get it on Google Play
Start Zostań w domu i poznaj staropolską kuchnię żupną (kącik dawnych kulinariów)

Zostań w domu i poznaj staropolską kuchnię żupną (kącik dawnych kulinariów)


Informacje:



Wieliczka ul. Zamkowa 8
Telefon: 12 289 16 27
http://www.muzeum.wieliczka.pl
Czas trwania od: 01 kwietnia 2020 do: 31 lipca 2020
Cena: 0 zł

Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka zachęca Zostań w domu i zaprasza do udziału w licznych propozycjach, które prezentuje na stronie internetowej i Facebooku. Zestaw jest zróżnicowany i będą pojawiać się nowe pomysły.

https://muzeum.wieliczka.pl

https://pl-pl.facebook.com/muzeum.wieliczka/

 

Kuchnia to temat, który w różnym stopniu interesuje każdego. Muzeum zaprasza do staropolskiej kuchni żupnej. W tym kąciku będą sukcesywnie pojawiały się nowe propozycje kulinarne.

Z najdawniejszych żupnych annałów wiadomo, że już w czasach staropolskich na Zamku Żupnym w Wieliczce strawę warzono… i już wówczas tłumy górników spieszyły do zamkowej kuchni na ciepły posiłek, który nie różnił się bardzo od tego co serwowano na mieszczańskich i chłopskich stołach w tamtej  epoce. Więcej na ten temat można poczytać w wydawnictwie muzealnym pt. ,,Kuchni żupnej dawne dzieje”.

A jak wyglądał budynek kuchni można zaobserwować na wirtualnej rekonstrukcji wizerunku zamku z XV wieku. Czworokątny, osobny budynek posadowiony nieopodal gmachu zamkowego stanowił kulinarne centrum staropolskiej żupy.  Obecnie pozostały po kuchni na dziedzińcu zamku jedynie fundamenty, między basztą obronną i zachodnim skrzydłem zamku. W środku widoczne są fundamenty czterech dużych filarów, na których był zawieszony duży kocioł, w którym gotowano strawę, rodzaj pożywnej zupy. 

Co znajdowało się w ówczesnym kotle i  co mogli konsumować ludzie? Podstawą menu była oczywiście kasza - ziemniaków  jeszcze nie znano - jak pisze historyk J. Dumanowski: ,,Najbardziej chyba popularnym i powszechnie spożywanym składnikiem staropolskiej diety była kasza, czy właściwie bardzo różne jej rodzaje. Kaszę wyrabiano z żyta, jęczmienia, pszenicy, owsa i gryki, a nawet grochu czy soczewicy. Codzienna porcja „jagieł” czy „krup” przez wieki była podstawą egzystencji naszych przodków. Przez stulecia zdobycie miski kaszy stanowiło główny cel codziennych trosk i pracowitych zabiegów większości ludzi”.

A zatem  na początek przepis właśnie z kaszą gryczaną w roli głównej, który znajduje się na stronie muzeum https://muzeum.wieliczka.pl/aktualnosci/zostan-w-domu-i-poznaj-tajniki-kuchni-zupnej

Copyright © 2007 Polska Niezwyk�a
Wszystkie prawa zastrze�one. �adna cz�� ani ca�o�� serwisu nie mo�e by� reprodukowana ani przetwarzana w spos�b elektroniczny, mechaniczny, fotograficzny i inny. Nie mo�e by� u�yta do innej publikacji oraz przechowywana w jakiejkolwiek bazie danych bez pisemnej zgody Administratora serwisu.
Znajd� nas na