Dostepna również w Get it on Google Play
Ponad 20 000 miejsc wartych odwiedzenia! Masz ochotę na wycieczkę w głąb Ziemi? Szukasz pomysłu na wyjazd z dzieckiem? A może planujesz wakacje na dwóch kółkach. U nas na pewno znajdziesz miejsce, którego szukasz!
Start Indeks zmarłych Opis postaci

Prażmowski Adam

Adam Prażmowski herbu Belina (ur. 25 października 1853 w Siedliska-Kasztel w powiecie jasielskim, zm. 20 sierpnia 1920 w Krakowie) –mikrobiolog, agronom, działacz społeczny. Uznawany jest za jednego z twórców polskiej mikrobiologii. W 1879 opisał bakterie fermentacji masłowej i wyodrębnił je od laseczki siennej. W latach 1882-1892 profesor w szkole rolniczej w Czernichowie koło Krakowa, w szkolnej pracowni prowadził badania i dokonał wielu odkryć z zakresu mikrobiologii. W 1884 jako pierwszy w Polsce opisał budowę i rozwój laseczki wąglika. W 1892 założył Związek Handlowy Kółek Rolniczych w Krakowie i był jego prezesem do 1910 roku. W 1893 roku został członkiem Akademii Umiejętności. Od 1919 był profesorem Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Dodał: km_nida

Przejdź do opisu cmentarza

Hołd oddało 1 osób

Copyright © 2007 Polska Niezwyk�a
Wszystkie prawa zastrze�one. �adna cz�� ani ca�o�� serwisu nie mo�e by� reprodukowana ani przetwarzana w spos�b elektroniczny, mechaniczny, fotograficzny i inny. Nie mo�e by� u�yta do innej publikacji oraz przechowywana w jakiejkolwiek bazie danych bez pisemnej zgody Administratora serwisu.
Znajd� nas na