Dostepna również w Get it on Google Play
Ponad 20 000 miejsc wartych odwiedzenia! Masz ochotę na wycieczkę w głąb Ziemi? Szukasz pomysłu na wyjazd z dzieckiem? A może planujesz wakacje na dwóch kółkach. U nas na pewno znajdziesz miejsce, którego szukasz!

Dylewo

Rejbak z kozicakiem

Do urejbowanych (utartych) surowych ziemniaków (około 3 kg) dodajemy 10 dag mąki, 4-5 jajek oraz skwarki, pokrojone w kostkę kiełbasę, boczek lub mięso i smażoną cebulę. Po doprawieniu i dokładnym wymieszaniu ziemniaczaną masę wykładamy do natłuszczonej brytfanny. W nagrzanym uprzednio piekarniku rejbaka pieczemy około 40-50 minut. Rejbak podaje się na ciepło, polany tłuszczem ze skwarkami. Wspaniale smakuje z kwaśnym mlekiem albo kiszoną kapustą. Smakosze twierdzą, że rejbak najlepszy jest następnego dnia po upieczeniu, podsmażony na patelni. Radzimy sprawdzić samemu...

A do rejbaka koniecznie piwo kozicowe! Tego napitku spróbować można tylko na Kurpiach. Receptura wytwarzania tego bezalkoholowego piwa przekazywana jest tu z pokolenia na pokolenie. Niezwykła nazwa pochodzi od jałowca po kurpiowsku zwanego kozicą, którego jagody są głównym składnikiem piwa. Piwa kozicowego nie można kupić w sklepie, ale serwują je niektóre restauracje regionu i kultywujące kulinarne tradycje kurpiowskie gospodarstwa agroturystyczne. Kozicakiem częstują również na festynach ludowych i imprezach promujących kuchnię regionu. Można też samemu spróbować zabawić się w piwowara. Około 1 kg rozdrobnionych jagód jałowca należy gotować jedną godzinę. Wywar sporządza się również z dwóch garści chmielu. Przecedzone wywary z chmielu i jagód jałowca wlewa się do około 10-15 litrów przegotowanej i przestudzonej wody. Następnie dodaje się około 2 kg cukru, 1 litr miodu i 2 dag świeżych drożdży rozpuszczonych uprzednio w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty mąki. Naczynie z płynem należy ustawić w ciepłym miejscu i zostawić do fermentowania na 3 do 5 dni. Po zakończeniu fermentacji napój przecedzić przez płótno, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w niskiej temperaturze (lodówka lub chłodna piwniczka).

Słodko-gorzkawy kozicak jest nieco mętny, ale pieni się jak prawdziwe piwo. Dodatkowy walor - po kufelku bez ryzyka można usiąść za kierownicą. My polecamy Fest Kozicaka Czesławy Kaczyńskiej, którego smakowe walory doceniono przyznaniem I miejsca na XXVII Miodobraniu Kurpiowskim.

Czesława Kaczyńska

Dylewo, ul. Sachalin 46, tel. 029 761 60 67

Miejsca w okolicy

Copyright © 2007 Polska Niezwyk�a
Wszystkie prawa zastrze�one. �adna cz�� ani ca�o�� serwisu nie mo�e by� reprodukowana ani przetwarzana w spos�b elektroniczny, mechaniczny, fotograficzny i inny. Nie mo�e by� u�yta do innej publikacji oraz przechowywana w jakiejkolwiek bazie danych bez pisemnej zgody Administratora serwisu.
Znajd� nas na