Dostepna również w Get it on Google Play
Ponad 20 000 miejsc wartych odwiedzenia! Masz ochotę na wycieczkę w głąb Ziemi? Szukasz pomysłu na wyjazd z dzieckiem? A może planujesz wakacje na dwóch kółkach. U nas na pewno znajdziesz miejsce, którego szukasz!
Strona główna ciekawe miejsca niezwykłe: palce lizać Smażalnia(e) z tradycją w Terce

Terka

Smażalnia(e) z tradycją w Terce

Gdy będziecie głodni w okolicy Bukowca lub Dołżycy, nie wahajcie się wstąpić do najbardziej znanych, choć skromnych i plenerowych smażalni w Bieszczadach. Przy drodze wiodącej z małej obwodnicy bieszczadzkiej na dużą, z Bukowca na Dołżycę leży jedna z małych, pięknych wsi – Terka. Na ostrym łuku drogi czasem w sezonie ciężko znaleźć miejsce na zaparkowanie samochodu. A wszystko z powodu grillowanego pstrąga, którego sława dawno wykroczyła poza granice Bieszczad.

W zasadzie są tu dwie smażalnie „Pod Tołstą” i „Córka” (a dzieli je tylko płot) – określane jako matka i córka, choć nie udało mi się do końca rozwikłać tych zawiłości rodzinnych. Ponoć się kobitki pokłóciły i córka poszła na swoje. Młodsi mówią o starszych tato, teść. Kto się z kim pokłócił – nie wiem. Zresztą, co za różnica, skoro w obydwu można dobrze zjeść, a pstrągi z grilla są po prostu wyśmienite. Jedni wolą matkę, inni córkę :). Tyle wyjawiło moje prywatne śledztwo.

Faktycznie pierwszą smażalnię w tym miejscu otworzyli w 1996 roku Państwo Krystyna i Stanisław Sewerniakowie po tym, jak na stałe osiedlili się w Terce. Pstrągi przyjeżdżają Podhala, z Czarnego Dunajca i zawsze są świeże, co można sprawdzić zamawiając je. No i specjalne przyprawy – to tajemnica smażalni. Technologii przyrządzania ryby właściciele nauczyli się od górali. Państwo Sewerniakowie z racji wieku nie dają już rady doglądać osobiście smażalni, ale starzy bywalcy na pewno pamiętają Panią Krystynę, zagadującą klientów i żartującą z nimi.

Obydwie smażalnie zresztą bardzo dbają o swoich klientów. Można zjeść rybkę grillowaną, smażoną, wędzoną na zimno, szaszłyki, pierś drobiową dla dzieci, świetne surówki. Ale przebojem jest właśnie ten grillowany pstrąg. Zazwyczaj trzeba na niego czekać. Jednorazowo grillowane są maksymalnie 4 sztuki (po 2 na rękę grillującego) przez jakieś 20 minut. Ale warto czekać.

Czynne jest od maja do października w godzinach 10-19, w czasie wakacji codziennie, w pozostałych miesiącach w zależności od pogody, warto wcześniej zadzwonić, by sprawdzić. Większe szanse na pstrąga z grilla są z rana i w tygodniu. 
Tel. do „Córki” - tel. 696 044 013, tel. 696 044 014. 

Pamiętajcie – głodni?– to do Terki.

Zaproponował: dogumi

Miejsca w okolicy

Copyright © 2007 Polska Niezwyk�a
Wszystkie prawa zastrze�one. �adna cz�� ani ca�o�� serwisu nie mo�e by� reprodukowana ani przetwarzana w spos�b elektroniczny, mechaniczny, fotograficzny i inny. Nie mo�e by� u�yta do innej publikacji oraz przechowywana w jakiejkolwiek bazie danych bez pisemnej zgody Administratora serwisu.
Znajd� nas na