Dostepna również w Get it on Google Play
Ponad 20 000 miejsc wartych odwiedzenia! Masz ochotę na wycieczkę w głąb Ziemi? Szukasz pomysłu na wyjazd z dzieckiem? A może planujesz wakacje na dwóch kółkach. U nas na pewno znajdziesz miejsce, którego szukasz!

Żywiec

Na Żywca do Żywca

Po 1989 r. Polacy diametralnie zmienili swoje gusta dotyczące spożywania alkoholu, co przejawiło się dwukrotnym wzrostem konsumpcji piwa, kosztem spadku o ponad połowę spożycia trunków wysokoprocentowych. Jednym z największych zwycięzców w walce o upodobania konsumentów złocistego napoju jest piwo z Żywca. Co prawda tradycje piwowarstwa w mieście nad Sołą sięgają 1448 r., ale za właściwy początek żywieckiego browarnictwa należy uznać rok 1856, kiedy to z zakładu założonego przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga szerokim strumieniem wypłynęły pierwsze litry chmielowego płynu.

Przez cały okres funkcjonowania browar rozwijał się bardzo prężnie. Z roku na rok rosła jego renoma, wzrastała produkcja, rozszerzała się sieć sprzedaży oraz powiększało się grono smakoszy wytwarzanego napoju. W 1994 r. browar w Żywcu został przejęty przez holenderskiego Heinekena, a obecne moce produkcyjne pozwalają na otrzymanie 5 mln hektolitrów piwa rocznie, czyli przeszło 40-krotnie więcej niż 100 lat temu. Najsłynniejszą wytwarzaną tu marką jest oczywiście piwo Żywiec, niezmiennie od półwiecza z etykietą przedstawiająca parę tańczącą w... krakowskim stroju.

W czerwcu na terenach browaru odbywa się doroczne święto birofilów, podczas którego tłumy miłośników browarnictwa z Polski i zagranicy prezentują swoje kolekcje kufli, butelek, podkładek czy etykiet. W ciągu roku na pragnących zapoznać się z historią browarnictwa oraz procesem produkcji czeka naprawdę niezwykłe Muzeum Browaru otwarte w 150. rocznicę jego powstania. Przez stare piwnice wykute w litej skale prowadzi trasa turystyczna, która doskonale przybliża fascynujący, a czasami wręcz mistyczny świat warzelni, fermentowni, leżakowni oraz rozlewni "żywieckiego zdroju". Po takiej pouczającej wizycie można skosztować piwa w niezwykle "klimatycznych" podziemiach Piwiarni Żywieckiej.

Muzeum Browaru
Żywiec, ul. Browarna 88, tel. 033 861 24 57

Miejsca w okolicy

Copyright © 2007 Polska Niezwyk�a
Wszystkie prawa zastrze�one. �adna cz�� ani ca�o�� serwisu nie mo�e by� reprodukowana ani przetwarzana w spos�b elektroniczny, mechaniczny, fotograficzny i inny. Nie mo�e by� u�yta do innej publikacji oraz przechowywana w jakiejkolwiek bazie danych bez pisemnej zgody Administratora serwisu.
Znajd� nas na